Kolonjske vode zamenjuju antiperspirante i dezodorante

NOVO O KOLONJSKIM VODAMA

Tokom prošle godine boravili smo više puta u Južnoj Francuskoj, radeci na izradi preparata aromaterapije OZON-AIR.
Zapazili smo da se u zemlji parfema, Francuskoj pojavilo niz novih proizvoda sa klasicnim nazivom K o l o n j s k a v o d a. Ono sto je privuklo nasu pažnju je da su kolonjske vode pakovane u staklenim bocama od 250 do 500 ml. Iznenadjujuce je da se cena ovih preparata krece izmedu 3EU i 5 EU. Obzirom da su cene francuskih parfema jako skupe, neuporedivo skuplje nego ove kolonjske vode objasnjenje smo zatražili od vodecih svetskih parfimerijskih kuca kao sto je Charabot Grasse, Aroma Fleur Opio. Odgovor je bio da je to nova tendencija nastala poslednjih nekoliko godina, a posle upozorenja od strane lekara, a posebno onkologa o štetnosti koja se javlja usled svakodnevne upotrebe antitranspiranata, tj usred adstrigentnog dejstva aluminiuma i njegovih soli.

KOLONJSKE VODE
U izradi kolonjskih voda, pored etil alkohola ,70-75% vol ucestvuju I prirodne mirisne esencije u koncentraciji 2-4%. Kolonjske vode ovog tipa ne dovode do iritiranja kože za razliku od drugih preparata, koje u svom sastavu imaju vecu koncentraciju mirisnih esencija, a time i veci procenat alkohola. Prirodne mirisne esencije ,koje smo koristili kod izrade ovih kolonjskih voda imaju aromaterapijska svojstva. Kolonjske vode ovako uradene, sa aromaterapijskim svojstvom, deluju dezinfekciono i adstrigentno.

CHYPRE - ŠIPR
Sastav ovog mirisa cine: Bergamote, Rose, Mousse de chene-hrastova mahovina Ciste-Labdanum, Patchouli i Castoreum. Prvi miris koji se pojavio pod ovim imenom lansirala je francuska parfimerijska kuca COTY.
Ova kuca Coty poznata je nasim starijim generacijama po daleko cuvenom
puderu za lice Coty. Danas pojam ŠIPR u recniku parfimera znaci sveze zelena nota mirisa. Mnoge svetske kuce kao sto je CRISTALLE CHANEL, MIS DIOR, CARBOCHARD DE GRES, FAMME DE ROCHAS, RUCH GUCCI naglasavaju da u svom sastavu mirisa imaju notu Š I P R . ( Slika ako moze)

LAVANDE - LAVANDA
Bogata je istorija ovog mirisa ,Zna se da jos stari Rimljani i Persijanci
palili lavandu u sobama bolesnika i time vrsili dezinfekciju za vreme
epidemija .Ovo se u istim prilikama koristilo i u Evropi.
Miris ovog ulja je snazan, cist, cvetni i umirujuci.Pored antibiotskog ima i
andidepresivno svojstvo.

BELL AIR - BEL ER
Kolonjska voda pod imenom Bell Air sadrzi niz prirodnih esencija
,karakteristicno osvezavajuceg mirisa .Ova mirisna kompozicija je po svom
sastavu vrlo bliska cuvenoj fracuskoj kolonjskoj vodi BIEN ETRE

PINO MEDITERANE
Miris koji cine kombinacije mirisa bora - Pinus Maritimus u kombinaciji sa
eterskim uljem kleke - Juniperus Comunis. Ova kompozicija pored izrazito osvezavajuceg svojstva ima svojstvo sprecavanja infekcije .Tako da su do nedavno u francuskim bolnicama palili grancice kleke i ruzmarina u cilju sprecavanja infekcije. Kolonjske vode ove firme CREA PARFUMS EUROPA su izradene od prirodnih mirisnih esencija odgovarajuceg aromaterapeutskog svojstva.Ovim je dobijena medicinski opravdana kombinacija sredstva za osveženje i dezinfekciju.

Ako ste umorni, iscrpljeni ili depresivni stimulativno dejstvo etarskih
ulja koja se nalaze u ovim kolonjskim vodama dace vam snagu da zakoracite u lepsi prijatniji dan.

Dipl.ph LAZAR MARINKOVIC


KOLONJSKE VODE ove firme u pakovanju u bocama od 250 ml preporucuju se za svakodnevnu upotrebu za negu i osvezenje i dezinfekciju normalne, neostecene koze. Mogu da se koriste umesto antiperspiranata i dezodoranata, a koji se ne preporu?uju od strane onkologa ukoliko sadrze kao adstrigent soli aluminijuma.
Ovi kozmeticki preparati pogodni su za koriscenje kako za osveženje i
dezinfekciju na radnom mestu, pri putovanju, boravku u bolnicama i prilikom rada u kozmetickim salonima. Kolonjske vode ovog tipa su musko- ženski preparat, te se preporucuju muskarcima posle brijanja.
Pakovanje kolonske vode je obilno, a po ceni vrlo ekonomicno .
Poznato mi je da su pri izradi ovih kolonjskig voda radili iskusni
farmaceuti, specijalizovani iz oblasti parfimerije i kozmetike.
Proizvodi su pod kontrolom Zavoda za zdravstvenu zaštitu Srbije

Darinka Markovic, dr sci.pharm

 

POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU